НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

1. Послание до Ефеската Църква -Първата културна епоха

  Историческият път на Бялото Братство през вековете - том 6 - Влад Пашов (1902- 1974)
Алтернативен линк

1. Послание до Ефеската Църква -Първата културна епоха



Божественият Дух, Който говори на Св. Йоан, му казва: "До Ангела на Ефеската Църква пиши: Така казва Онзи, Който държи седемте Звезди в десницата Си, и Който ходи всред седемте златни Светилници: Зная твоите дела, труда и търпението ти, и че не можеш да търпиш злите човеци, и си опитал онези, които наричат себе си апостоли, и си ги намерил лъжливи. И имаш търпение и за Моето Име си издържал и не си се уморил. Но имам против тебе това, че си отхвърлил първата си любов. И тъй, спомни си откъде си изпаднал, покай се и върши първите си дела. И ако не, ще дойда върху тебе и ще дигна светилника от мястото му, ако не се покаеш. Но имаш това, че мразиш делата на Николаитите, които и Аз мразя. Който има ухо да слуша, нека слуша, що говори Духът към Църквите. На този, който победи, ще му дам да яде от Дървото на Живота, което е всред Божия Рай." /2;1-7/.

Тази Първа културна епоха, наречена в Апокалипсиса Ефеска Църква, е, както казах, Древноиндуската културна епоха или, както някои я наричат, Първата подраса на арийската раса, която се е развила в предисторически времена, преди повече от 10000 години. Като далечен отзвук от тази култура са Ведите, свещените книги на индусите, които са записани много по-късно. Това, което е характерно за тази културна епоха, е това, че тези хора са живели със съзнанието си още в духовния свят и той е бил за тях реалният свят, а материалният свят е бил една илюзия, майя, и не са му отдавали голямо значение. Но понеже основната задача на човешкото развитие след Потопа е била човешките души да проникнат в материята, да я овладеят и да я одухотворят, без да станат нейни роби, а да станат господари на тази материя, те не трябва да я считат за илюзия, но за една реалност, която трябва да опознаят, овладеят и използват. Затова се казва в Посланието: Аз имам това против тебе, че си изоставил първата си любов, т.е. любовта, която следатлантският човек трябва да има към Земята, която трябва да счита като поле, където се посяват и обработват Божествени семена. Николаитите, за които се говори в Посланието, са тези, които са се предали на материален живот и са му станали роби, а човек трябва да бъде господар, а не роб на материалния свят. Той трябва да го оживи и одухотвори.

Затова Духът казва: На този, който победи, т.е. проникне в материята и я овладее, и стане господар - ще дам да яде от Дървото на Живота, което е всред Рай Божий. Онзи, който одухотвори материята, ще види, че в нея е скрит Принципът на Истината, който носи Вечния Живот. Формулата, която Учителя ни е дал: • Само светлият Път на Мъдростта води към Истината • В Истината е скрит Животът ни разкрива това. Когато човек влезе в духовния Път и познае Истината, която е скрита в материята, като я одухотвори, той ще придобие Вечния Живот, който е скрит в материята. В нея е посадено като семе, като зародиш, Божественото, което, като се пробуди, организира и одухотворява материята и Духът ще възкръсне от нея.

В действителност в Ефес е съществувала една общност, която е приела Християнството, но с една тенденция, каквато срещаме в индуската културна епоха. Затова първата културна епоха е сравнена с Ефеската църква.


  Историческият път на Бялото Братство през вековете - том 6 - Влад Пашов (1902- 1974)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ